Våra raser

Våra Raser

VÅRA HUNDAR FRÅN TIBET

TIBET, mytomspunnet, höjt i dunkel, vår fantasi flödar när vi hör namnet på landet känt som ”Världens Tak” . Världens högsta bergskedja ”Himalaya” kantar mycket av landet med välkända Mt. Everest som är världens högsta berg. Tibet är beläget i Central Asien och är lika stort som Frankrike, Tyskland och Storbritannien tillsammans!


Svårtillgänglig terräng, enorma temperaturskillnader och fattigt folk, de flesta är bönder, nomader eller munkar. Ett förtryckt land sedan 1951. Tibetaner är mycket stolta och religiösa, dom har sin egen form av Buddhism kallad Lamaism.


För att överleva Tibets karga klimat måste djuren vara starka och motståndskraftiga, detta ser vi i våra tibetanska hundar som troligtvis har anor minst 2000 år tillbaka. Ingenting är skrivet om Tibets historia förrän 600 e. kr. Av de många hundraser som har funnits i Himalaya-området är det bara fyra stycken raser som är godkända av de flesta av världens kennelklubbar. De är Tibetansk Spaniel och de tre raser som tillhör vår klubb; Tibetansk Mastiff, Tibetansk Terrier och Lhasa Apso.


Tibetansk Mastiff, den stora vakthunden var den första av de Tibetanska raser som kom till Europa redan på 1830 talet, känd för allmänheten på 1900-talets början, nu är dom mer sällsynta. Lhasa Apso och Tibetansk Terrier med några undantag kom ungefär samtidigt, mellan de två Världskrigen. I början hade dom ett gemensamt namn ”Lhasa Terriers” med bara storleken som skillnad. 1934 när Brittish Tibetan Breeds Association bildades fick raserna separat namn och rasstandard.


Till Sverige kom den första Tibetanska Terriern redan 1959. Carin Slättne, ”Kennel Slättangs” har äran att vara den som introducerade rasen och var den första uppfödaren av rasen i Sverige. 1965 sågs den första Lhasa Apson göra sin entré, importerad av Marianne Baurne, ”Kennel Krysants” som blev en mycket betydelsefull uppfödare av både Lhasa Apso och Tibetansk Terrier. Tibetansk Mastiff var den sista av våra raser att kommer till Sverige. Det blev inte förrän 1980 när rasens eldsjäl Sickan Beckman, ”Kennel Tai Wind” importerade sin första Tibetanska Mastiff.