Tibetansk Mastiff

Tibetansk mastiff


Historik

Tibetansk mastiff (Do-Khyi) kommer ursprungligen från Tibet och är en synnerligen bastant, stark och gammal ras. Den har varit mytomspunnen sedan den blev känd under antiken. Från Aristoteles (384–322 f Kr) till de berömda berättelserna av Marco Polo, som reste i Asien 1271. I sitt hemland är den i första hand en boskapsvaktande hund, vars uppgift är att vakta får och nötboskap mot såväl två- som fyrbenta inkräktare. I Tibet fanns det två typer av rasen; en lättare typ som vaktade boskap och en större, grövre typ som användes som vakthund i byn.


Användningsområde

Rasen används i dag främst som sällskapshund men även som vakthund.


Hälsa

Höftledsdysplasi (HD), epilepsi, PRA (ögonsjukdom), demodex (hudsjukdom) förekommer.


Egenskaper / Mentalitet

Personligheten varierar mellan hundarna men allmänt är hundarna modiga, reserverade mot främlingar, de är envisa och självständiga. Det är en intelligent ras som är van att fatta sina egna beslut. De är lekfulla och toleranta med barnen samt har stark vaktinstinkt.


Storlek och utseende

Tibetansk mastiff är kraftfull, tung och välbyggd med god benstomme. Den är imponerande med ett värdigt och allvarligt utseende. Rasen kombinerar mäktig styrka, tålighet och uthållighet; egenskaper som gör att den klarar av att arbeta i alla klimatförhållanden. Rasen utvecklas långsamt. Tikar är färdigutvecklade först vid 2–3 årsåldern och hanar tidigast vid 4 års ålder. Mankhöjd för hanar är minst 66 cm och tikar minst 61 cm. Färgen är svart, sobel, guldgul eller gråblå, med eller utan tantecken.


Pälsvård

Lättskött päls som är smutsavstötande men kräver en del borstning på våren när underpälsen fäller.


Övrigt

Tikarna löper endast en gång per år. Normalt föds valparna på vintertid under december–februari. Rasen trivs bäst i lantlig miljö med stora ytor. Tibetansk mastiff trivs bäst ute även på vintern. Den gillar att gräva hål i marken. De är lättlärda men är ingen lydnadshund som underställer sig människan utan vill vara som familjemedlem och gärna fatta egna beslut. Tibetansk mastiff har mycket gott minne. De är också lite "kattlika" i sitt beteende.


Källa: bild och text, SKK.se


För att läsa mer om rasen gå in på Svenska Tibetanska Mastiff Klubbens hemsida www.svtmk.se och under rubriken ”RAS”.